fredag 29 maj 2015

Åland Maj 2015: Resan ner

Måndag förmiddag, kl.10:20 om jag minns rätt, rullade vi iväg med sikte på Åbo. En sträcka på dryga 400 km. Jag försökte tänka att resan är målet och eftersom vi startade i så god tid hade vi möjlighet att pausa flera gånger ifall det kändes nädvändigt. Plan A var att köra till Kristinestads ABC, plan B till Björneborg. En bit efter Vasa somnade Vincent och trafiken flöt på bra, plus att bilen framför höll en jämn fart och var tacksam att köra efter. En effektiv sträcka. På Närpes-räätona var det underhållning i form av vägarbete och gossen där bak vaknade lagom till paus i K:stad.


En pingvinfamilj fick följa med på resan.


Sen var det dags att ta itu med resans på förhand jobbigaste sträcka. Rak väg, lång väg, sparsamt med bebyggelse och allmänt tråkigt. Jag blev alldeles förvånad då vi en timme senare redan var i Björneborg och fick börja cruisa på småvägar p.g.a. nästa vägarbete. Hann inte ens få leidon. Däremot gick det enormt trögt och hackigt de följande 50 km. Både jag och Vincent blev irriterade och solen värmde genom vindrutan så jag höll på att bli tokig. AC gick på fullspeed.

Hade inte trafiken lättat lagom till Raumos ABC, skulle vi ha pausat där. Borde vi ha gjort. Resterande 90 km tog nämligen aldrig slut och ju nämre målet vi kom, desto långsammare gick det. Vägarbete var en av orsakerna, men det var nog faktat att vi snart var framme som gjorde att det kändes som en evighet. Sonen somnade till slut och vaknade halvsur på Ikeas parkering i Raisio kl.16:30.
Vincent flyttade in här

På Ikea började vi med fika för att orka strosa omkring ett par timmar i varuhuset. Vincent pendlade mellan att tycka det var lajbans och långtråkigt. Jag saknade att vara i min egen bubbla. Efter första varvet genom kassan var det dags för kvällsmat och därefter gick vi i misstag egentligen förbi lekrummet Småland. Där får man lämna in sina barn i max en timme medan en tant håller ordning på dem. Lyxigt och smart! Och sonen sken upp när han fick leka bäst han ville medan Mamma inspekterade allt och inget i butiken.

Med både bilen och våra magar fulltankade åkte vi de sista 10 km ner till hamnen. Vi kom precis lagom och fick köra direkt ombord på nya fina Viking Grace. Det borde vara första gången jag själv körde, men jag har suttit på så många gånger att det var som om jag gjort det förut. Båten gick ut från Åbo 20:55 och anlände till Långnäs 01:05. Fyra långa timmar som tillbringade i lekrummet, taxfreen och sofforna på däck 9. Att det var blåsigt märkets först när vi steg ur bilen på Måsvägen. Sen blev det nattmacka och småprat med Yvonne, innan vi somnade som stockar.


Det blir två inlägg om resedagarna. Allt i ett hade blivit alldeles för långt.

Inga kommentarer:

web analytics